Dropper rusen og starter Kultiveringskollektivet!

Dropper rusen og starter Kultiveringskollektivet!

Tidligere rusavhengige går sammen om å starte et arbeidskollektiv som skal dyrke og fermentere grønnsaker, og trenger støtte.

Et prosjekt av Stiftelsen nakuhel asker - lokalt senter for natur kultur og helse, publisert 08.06.2020. Prosjektet tilhører kategorien Skaperglede.
Innsamlet kr 18 457
30 %
Målbeløp kr 60 000
Speedometer Fleksibelt målbeløp
Givere 62
Dager igjen

Prosjektet ble avsluttet 31.08.2020.

Kultiveringskollektivet


Vi er en brukergruppe på Grindestua I Asker som skal ha et samarbeid med NaKuHel om å starte et kollektiv hvor vi skal dyrke og sanke våre egne grønnsaker for fermentering. De ferdig fermenterte produktene vil bli solgt I NaKuHel sin egen kafé Smia, Bondens Marked, REKO-ring og diverse lokale arrangementer og vil bestå av kimchi, sauerkraut, pickles, rødbetemix, chilisauser, sennep, granskudd, ramsløk, kombucha mm.

Prosjektet vil være et aktivitetstilbud for folk som trenger rusfri aktivitet, arbeidstrening og kunnskap om dyrking og foredling av grønnsaker. Innen vi har dyrket frem egne grønnsaker vil vi kjøpe av lokale bønder for fermentering. Alt vi dyrker vil selvfølgelig være økologisk.

Av NaKuHel har vi fått tilgang til kjøkken som er godkjent av Mattilsynet, en jordlapp og plass i drivhuset. For å få prosjektet opp og stå er vi avhengig av støtte til ingredienser og produksjonsutstyr.

Grindestua: Grindestua er et møtested drevet av Asker Kommune for folk som trenger et rusfritt nettverk og en meningsfull hverdag. Grindestua har en del faste aktiviteter, som yoga, selvhjelpsgruppe, fridykking, matgruppe, turer, spinning, pårørendegruppe, kvinnegruppe, kreativgruppe, musikkgruppe.. mm.. samt en del organiserte turer, og har også god kontakt med brukerorganisasjoner/stiftelser.


Sitat fra deltaker: «For meg handler det om å gjeninnføre balanse i kropp og sjel etter mange år med sterk ubalanse. Det å jobbe med jorda og produkter som fremmer helse og velvære, samt å dele opplevelsene med andre som søker det samme er veldig harmonisk. Føles bra på så mange måter.»

Vi har fokus på å lage ren mat helt uten tilsetningstoffer gjennom naturlig fermentering, og vi er opptatt av sammenhengen mellom fysisk og psykisk helse, samt at maten vi putter i oss har innvirkning på hvordan vi føler oss. I fermenteringsprosessen blir sukker brutt ned til enklere syrer, og proteiner blir brutt ned til aminosyrer, noe som gir en unik smak og karakter til produktene man ikke får ellers. Disse prosessene er eldgamle og har vært nødvendig for menneskeheten for å kunne bevare mat på en trygg måte over lengre tid. Når produktene er ferdig fermenterte, får de en naturlig lang holdbarhet i kjøleskap (opptil flere år), og dette mener vi er en bra måte å bekjempe matsvinn og jobbe for bærekraft. Det er en stor etterspørsel etter både kortreist og mindre prosessert mat i samfunnet, og vi tror disse produktene vil være ypperlige for salg.

Deltakerne som leder prosjektet, har lagt rusen bak seg og ønsker å gi noe positivt videre til andre. Vi vil ha fokus på å gi deltakerne ansvar (dyrkesjef/fermenteringssjef/pakkesjef) samt ha fokus på å komme i tide og levere det man tar ansvar for. Dette vil ikke innebære at man mister jobben ved overtredelse, men betyr at vi da vil jobbe med den personen det gjelder for å finne ut av hva som er galt og hvordan vi sammen kan finne løsninger som gjør at deltakerne finner mestring og klarer å utføre jobben. Vi opererer også etter likemannsprinsippet, som gjør at deltakerne enkelt kan finne løsninger og støtte hos hverandre ved å dele åpent om utfordringer relatert til jobben/oppgavene og også privatliv.

Etterhvert som deltakerne står trygt i ansvarsområdene sine, vil vi kunne åpne for å ta imot flere som ønsker arbeidstrening/aktivitet eller ønsker å lære om dyrking og fermentering/foredling. Dette mener vi vil bidra til å gi ansvar og mestringsfølelse blant deltakerne.


NaKuHel (Natur Kultur Helse) er en selvstendig stiftelse som ligger ved Semsvannet i Asker. Senteret er et aktivitet -og friluftstilbud for folk som trenger positiv/utviklende aktivitet eller arbeidstrening. Blandt tilbudene på NaKuHel finner vi birøkting, malegruppe, hagegruppe, mindfulness, yoga, selvhjelpsgruppe for menn, kafèdrift, matlagingskurs, lokalhistoriegruppe, musikkgruppe, turgruppe, aktiviteter for barn og mer.Ressurser:

Vi har lykkes i å samle en leder/ressurs-gruppe som alle har lagt mange år i rus bak seg og er svært motiverte for å fylle livet med et meningsfylt innhold. Og spesielt gunstig i dette prosjektet er at de utover sin erfaringskompetanse også har formell og praktisk kompetanse innen landbruk, økologi og fermentering. Blant deltakere som er med nå i oppstarten har to av disse agronomutdanning hvor èn av disse har bakgrunn fra biodynamisk landbruk, den siste har lang egenerfaring med dyrking, mykologi og fermentering. Dette mener vi er ganske unikt. Deres «dobbeltkompetanse» er svært gunstig faglig, men også menneskelig. Dette er personer som kjenner til hvilke utfordringer en rusavhengig kan møte i sin jobb mot et rusfritt liv. Deltakerne som vil fungere som ledere av prosjektet, er brukere av Grindestua og har pr dags dato ikke jobb, men har vært med på å drive forskjellige grupper på Grindestua, som f.eks dyrkegruppa, fermenteringsgruppa og fridykkingsgruppa.


Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

Du må være innlogget for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3

Fermenterte godsaker (må hentes)

Et utvalg av våre fermenterte produkter.

3 personer har bidratt Begrenset antall: 97 igjen kr 500
Estimert leveranse 30.11.2020

Fermenterte godsaker stor pakke

Et utvalg av våre fermenterte produkter.

2 personer har bidratt Begrenset antall: 98 igjen kr 1 000
Estimert leveranse 30.11.2020