Grutensopp til folket

(Du må akseptere Markedsførings-cookies for å se prosjektvideoen)

Grutensopp til folket

På Vollebekk i Oslo bygger Gruten Norges første urbane østerssoppfarm. Nå trenger vi din hjelp til å komme i land og starte produksjonen.

Et prosjekt av Gruten AS, publisert 12.06.2018. Prosjektet tilhører kategorien Skaperglede.
Innsamlet kr 90 007
75 %
Målbeløp kr 120 000
Speedometer Fleksibelt målbeløp
Givere 210
Dager igjen
Takk for støtten!

Prosjektet ble avsluttet 09.07.2018.

Vi nordmenn er utrolig glad i kaffe. Uten finnene ville vi vært verdensmestre i kaffekonsum. Men kaffe er mer enn det vi drikker. Av de 4 milliarder koppene som nytes i Norge hvert år blir det ekstremt mye kaffegrut. Bare i Oslo produseres det mer enn 10 tonn grut hver eneste dag. Det er mye og representerer en unik ressurs som bør utnyttes enda bedre.

Sommeren 2014 ble Gruten AS etablert med  denne målsetningen. I Gruten skaper vi nye verdier av byens kaffeavfall og jobber for økt bevissthet og kunnskap om kaffegrut som en nyttig ressurs. Vi produserer Grutensåpa og Grutenskrubben og holder kurs og workshops i praktisk bruk av kaffegrut.

Foto: Stig Weston


                                   Fra kaffekopp til østerssopp                     

På fire år har vi oppnådd mye, og det aller beste er at vi har fått muligheten til å inspirere masse folk til å ta i bruk kaffegruten. Men med så mye råstoff å ta av ønsker vi å gjøre enda mer. Og nå har vi fått sjansen til nettopp det. Som en del av Pådriv nettverket, med drahjelp fra OBOS, Bydel Bjerke og Aspelinn Ramm er vi igang med å etablere Oslos og Norges aller første urbane østerssoppfarm. I en lagerhall på Vollebekk Fabrikker.

I to 40 fot containere, tidligere brukt til frakt av kjølevarer, skal vi bygge en velfungerende soppfarm og dyrke frem sunn og smakfull østerssopp på byens kaffeavfall. Containerne er isolerte og perfekte for dyrking av sopp. De kan enkelt flyttes og stå utendørs, og stålstrukturene tåler godt påkjenningen fra fuktighet ved dyrking av sopp.

Ved optimal drift kan vi ta i bruk så mye som 2 tonn kaffegrut i måneden og dyrke frem 300-350 kg østerssopp på den samme tiden. Kaffegruten skal vi samle inn med el lastesykkel fra bedrifter rundt om i Oslo. Vi har allerede Nordic Choice hotels og Ikea Furuset med på laget. BI Nydalen er også ivrige på å delta. Greier vi å sikre nok økologisk kaffegrut vil vi jobbe for å få Debios Ø-merke på soppen vår.Østerssoppmycelet greier å ta nytte av næringen i kaffegruten, og på 4-5 uker kan vi dyrke frem deilig matsopp på det som av mange sees på som søppel. Det er skikkelig kult og bra for miljøet. Istedet for å importere østerssopp fra utlandet produserer vi den lokalt, og med det kan vi også  høste og levere soppen til kunden samme dag.

Soppen vi dyrker skal vi selge til restauranter, på markeder og til utvalgte butikker i Oslo området. Vi har allerede flere interesserte kjøpere på blokka, blant annet Meny Vollebekk, Kooperativet, KompassMat og restauranten Nordvegan. Sistnevnte bruker så mye som 30 kg østerssopp på en uke og vil gjerne bruke Grutensoppen.


Etter at vi har dyrket frem så mye østerssopp som mulig, skal vi formidle sluttsubstratet fra produksjonen videre til kompost og jordforbedring, og etterhvert kanskje også til andre nye spennende formål. På den måten oppnår vi enda mer nytte fra kaffegruten og sikrer at verdifulle materialer og næring blir tatt vare på og går inn igjen i kretsløpet.


   
           Hvorfor bidra, og hva går pengene dine til 

Vi er i gang og har startet jobben med å gjøre containerne om fra kasserte kjølerom til en velfungerende soppfarm. Tidligere i år mottok vi 100 000 kr i støtte fra Oslo Kommune,10 000 kr fra CulturaGavefond og 100 000 kr fra Oslo Kvinnelige Handelsstands Forenings Stiftelse. Sistnevnte til innkjøp av ny lastesykkel til formålet. Tilsammen viktig støtte og en annerkjennelse av prosjektet vårt. I tillegg har Gruten gått inn med egenkapital, blant annet til kjøp av containerne. Alt i alt har midlene gjort at vi har kommet et godt stykke på vei.

Men vi er ikke helt i havn og trenger hjelp til en siste innsats slik at vi kan starte produksjon av østerssopp i løpet av høsten. Vi setter utrolig pris på det vi får av støtte, om det er i form av et lite beløp eller noe mye større. Alt er verdifullt, og til sammen kan vi alle bidra til å realisere drømmen om Norges alle første urbane østerssoppfarm. Hurra!

Containerne våre - med mulig design (illustrasjon Victor Paiam)

              Vi skal dyrke soppen i plastbøtter. Og med det kan vi også gjenbruke de.    Foto: Blanc de Gris


Soppdyrking krever helt spesifikke klimatiske forhold og funksjonelle produksjonsrom som er adskilt og lett kan holdes rene. I de ulike rommene er det behov for å kontrollere temperatur, lysforhold, fuktighet og CO2 nivå for å optimalisere dyrkeprosessen. I tillegg trenger vi blandemaskin for å lage dyrkesubstratet, kjøleskap til soppmycelet, hyller og vask til å jobbe, gjøre reint og sikre god hygiene.

Vi handler i den grad det lar seg gjøre brukt og har allerede et godt samarbeid med firma Resirqel om kjøp av restmaterialer fra byggeindustrien. Blant annet har vi kjøpt dører fra dem og med det spart miljøet og en god del kroner. Vi leier i tillegg verktøy fra Tooler istedet for å kjøpe nytt!

Men for å være sikker på at vi bygger en soppfarm som kan levere kvalitet over tid, må vi investere i en del nytt utstyr, blant annet varmepumper og klimaanlegg. Og legge til rette for at arbeidet med installasjon skjer ordentlig og etter forskriftene. Det koster en god del penger. Midlene vi får inn gjennom kampanjen vil gå direkte til innkjøp og installasjon av utstyr til å bygge soppfarmen. Ikke til lønn for prosjektleder eller andre.

   Modell soppfarm med trekledning og takterasse (Michel Wolfstirn)


Vi har behov for ca 120 000 kr for å ferdigbygge soppfarmen. Med litt mindre midler (ca 100 000 kr) vil vi fremdeles ha mulighet til å komme i land, men det kan ta lengre tid, og vi må kanskje velge rimeligere løsninger enn det vi ser som ideelt for produksjonen.

Vi håper selvfølgelig på en fantastisk kampanje og at vi får inn enda mer enn hovedmålet. Mottar vi 150 000 kr kan vi kle og dekorere containerne våre, slik at de ser skikkelig bra ut. Og får vi inn så mye som 200 000 kr kan vi i tillegg bygge en takterasse til glede for besøkende og oss som jobber på soppfarmen.


Vi byr på flotte belønninger til deg som bidrar.....

blant annet vår egen ferske østerssopp, invitasjon til åpningsfest og ikke minst, Grutens eget dyrkesett, som gjør at du kan dyrke smakfull østerssopp på din egen kaffegrut. Uansett hvor du bor i Norge.

Dyrkesettet skal vi produsere med gjenbruksbokser tidligere brukt til smågodt. Det er bra for miljøet og gir oss som dyrker soppen ekstra god samvittighet. Etter vask skal flittige hender fra Spir Oslo sette på etiketter med oppskrift på hvordan man lykkes med dyrkeprosessen. Dyrksettet innholder også en pose soppmycel, som er klart til å blandes med resultatet fra din daglige kaffedrikking. 

Etter noen få uker er boksen fylt med hvit soppmycel og du kan starte fruktingen og snart høste deilig  østerssopp til fredagstacoen eller mandagspastaen.Team Grutensopp

Bak prosjekt Grutensopp ligger det mye hardt arbeid og en felles drøm om å skape noe bra som utgjør en forskjell. Teamet som jobber frem prosjektet, består av en entusiastisk gjeng, som på ulike måter bidrar med kunnskap, kompetanse og innsikt i utviklingsfasen. Flere av oss vil være involvert når vi kommer igang med produksjon og salg. Vi skal også engasjere enda flere i soppfarmen,  blant annet ønsker vi å ansette mennesker som trenger praksis og arbeidstrening, til innsamling av kaffegrut og hjelp med høsting og levering.

Kjerneteam

Siri Mittet - prosjektleder og gründer av Gruten AS
Michel Wolfstirn - prosjektutvikling
Konrad Sachmann - bygging av soppfarm, produksjon
Victor Paiam - design, illustrativt arbeid 

Andre ressurspersoner 

Natalie Keene - dyrkeinput
Mads Pålsrud, styremedlem i Gruten AS, kreativ input
Solveig Arnesen - styremedlem i Gruten AS, strategisk utvikling
Kristian Holten - film folkefinansieringskampanje
Benedicte Gyllensten - foto og diverse


           Ja, man blir glad av å bygge Norges første østerssoppfarm   Foto: Benedicte Gyllensten


Vi håper du vil være med på laget og gjøre drømmen om Norges første urbane østerssoppfarm til en realitet! Tusen takk for støtten og for oppmerksomheten!


Takk også til aktører og samarbeidspartnere som har bidratt til reisen så langt:

Pådriv, Vollebekk fabrikker, Oslo Kommune og prosjektet Spirende Oslo, Oslo Kvinnelige Handelsstandsforenings Stiftelse, Europris Vollebekk, Meny Vollebekk, Cultura Gavefond, Nordvegan, Godt Brød.


Kreditering: 

Forsidebilde kampanje - Sverre Austrem 

Forsidebilde video - Stig Weston


Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

Du må være innlogget for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3

150000 kr
Vi kan kle og dekorere containerne våre slik at de ser skikkelig bra ut!

60%

200000 kr
Vi kan bygge en takterasse til glede for besøkende og vi som jobber der!

Natalie Keene

Dyrkeinput

Benedicte Gyllensten

Foto, diverse

Siri Mittet

Prosjektleder og gründer av Gruten AS

Kristian Holten

Film Kampanje

Michel Wolfstirn

Prosjektutvikling

Mads Pålsrud

Styremedlem Gruten AS, kreativ input

Víctor Paiam

Design, illustrasjon

Konrad Sachman

Bygg av soppfarm, produksjon

Solveig Arnesen

Styremedlem i Gruten AS, strategisk utvikling

Fersk østerssopp (300g)

Fersk østerssopp (300g)

Vær en av de aller første som får smake Grutens østerssopp. Dyrket frem på kaffegrut fra Oslo. Vi setter opp noen datoer hvor du kan komme til Vollebekk Fabrikker og få med deg lokalprodusert og deilig sopp hjem. Ta med pose/nett. Tusen takk for støtten!

28 personer har bidratt Begrenset antall: 72 igjen kr 100
Estimert leveranse 31.10.2018

Grutens dyrkesett for østerssopp

Grutens dyrkesett for østerssopp

Med Gutens dyrkesett kan du dyrke frem smakful østerssopp, hjemme på din egen kaffegrut. Uansett hvor du bor i Norge. Dyrkesettet skal vi produsere med gjenbruksbokser tidligere benyttet til smågodt. De er perfekte for formålet og ved å ta de i bruk gjør vi noe bra for miljøet. Dyrkesettet kan du hente på Vollebekk Fabrikker (foretrukket om du bor i Oslo, da det sparer oss for fraktkostnader) eller vi sender kitet i posten (primært for deg som bor andre steder i landet). Vi sender kun til addresser i Norge.

86 personer har bidratt Begrenset antall: 214 igjen kr 300
Estimert leveranse 30.09.2018

Containerfest

Containerfest

Du er velkommen med på åpningsfest og feiring av Grutens soppfarm på Vollebekk. Vi stiller med lett mat og festlig drikke. Musikk og en liten overaskelse blir det også :)

7 personer har bidratt Begrenset antall: 43 igjen kr 350
Estimert leveranse 06.10.2018

Grutensåpa og Grutenskrubben

Grutensåpa og Grutenskrubben

Du mottar en Grutensåpe og en Grutenskrubb. Grutensåpa er en pleiende og samtidig litt røff skrubbsåpe som er super når du har gravd i jorda, kokkelert på kjøkkenet eller mekket på sykkelen. Med Grutenskrubben kan du pleie kroppen samtidig som du verner om miljøet. Skrubben inneholder kun økologiske ingredienser og er helt naturlig og fri for mikroplast og andre miljøskadelige stoffer. Såpe og skrubb kan hentes hos Gruten i Bentsebrugata (foretrukket om du bor i Oslo, da det sparer oss for fraktkostnader) eller vi sender produktene i posten (primært for deg som bor andre steder i landet). Vi sender kun til addresser i Norge.

5 personer har bidratt Begrenset antall: 55 igjen kr 355
Estimert leveranse 18.08.2018

Omvisning på Grutens soppfarm

Omvisning  på Grutens soppfarm

Du får en eksklusiv omvisning på soppfarmen og for å se hvordan vi dyrker østerssopp på kaffeavfall. Vi forteller om prosessen fra vi samler inn kaffegruten til vi høster østerssoppen. Vi avslutter økten i fruktingsrommet hvor det blir muligheten til høste litt sopp for å ta med seg hjem. Vi organiserer 2-3 omvisninger før jul.

16 personer har bidratt Begrenset antall: 8 igjen kr 550
Estimert leveranse 30.10.2018

Navn på takkeveggen

Navn på takkeveggen

Du blir del av en eksklusiv gruppe som får navnet ditt skrevet på en av soppcontainerveggene. Tusen takk for støtten!

6 personer har bidratt Begrenset antall: 19 igjen kr 2 000
Estimert leveranse 30.09.2018