Honning fra lykkelige bier

Honning fra lykkelige bier

Vi driver Norges eneste Demeter birøkt. Nå trenger vi hjelp til å utvikle et pedagogisk tilbud for å øke bevisstheten om bienes naturlige behov.

Et prosjekt av Solhagen, publisert 16.03.2020. Prosjektet tilhører kategorien Skaperglede.
Innsamlet kr 21 350
12 %
Målbeløp kr 170 000
Givere 14
Dager igjen

Prosjektet ble avsluttet 30.04.2020.

Beskrivelse


Solhagen er et småbruk midt i frodige naturområder i Ådalsbruk, Hedmarken. Der driver Loes van Alphen og Eric Brinkhof biodynamisk birøkt og de er de eneste i Norge som selger Demeter-sertifisert honning. 

Eric er utdannet pedagog og har lang erfaring i biodynamisk jordbruk og birøkt.  Loes jobber til daglig med økologisk/biodynamisk frøproduksjon og salg i Solhatt Økologisk hagebruk .Hvordan kan en bie være en bie?

Dessverre er det slik at regelverket fra Mattilsynet og fra Debio ikke stiller noen krav som ivaretar bienes ve og vel. Det finnes et økologisk (Debio) regelverk som beskriver hvordan en høne skal kunne leve som en høne, en gris som en gris, osv., men når det gjelder birøkt sikrer Debio-regelverket kun at honningen blir fri for kjemikalier og giftstoffer. Det finnes ingen regler som sikrer at biene kan utvikle sin naturlige adferd. Her kommer Demeter-regelverket inn i bildet.

I tillegg til alle krav som stilles til økologisk birøkt, får biene i biodynamisk (Demeter) birøkt i mye større grad leve som en bie på en naturlig måte.

Våre bier får leve i kuber av pustende, naturlige materialer som tre og halm.  I motsetning til de fleste biene i Norge som lever i pottetette kuber laget av plast (isopor).


Våre bier får mulighet til å bygge sine vokstavler etter eget skjønn, og får ikke ferdig stilte byggevoksplater med et forbestemt mønster slik praksisen er i vanlig birøkt. 

Dronene (hannbiene) får leve sitt eget liv og blir ikke fjernet og drept. Biene får lov til å utvikle svermetrang, som er deres naturlige måte å formere seg på. De får også selv velge sin dronning og er ikke underlagt kunstig dronningavl.

I tillegg til sukker som vinterfôr, får biene beholde en god del av sin egen honning blandet med kamillete. Dette styrker fordøyelsen gjennom den lange vinteren. 

På denne måten kan biene i mye større grad utfolde sin naturlige adferd og er dermed friskere og mer robuste til å møte en hverdag som byr på klima og miljøutfordringer. Hvorfor bidra og hvor går pengene dine til?

Vi på Solhagen opplever at det er lite bevissthet om, og lite fokus på hvordan biene selv trives i sin bikube. Vi ønsker nå å utvide birøkten vår med et pedagogisk tilbud bestående av 

1.  en demonstrasjonshage   

2.  et kurslokale.                                                                                                                     

Gjennom dette ønsker vi å øke bevisstheten om bienes naturlige behov og å kunne gi en mulighet til å ha en unik opplevelse med biene og deres spennende liv.

Demonstrasjonshagen skal gi plass til flere ulike bievennlige kuber av naturlige materialer for å kunne utforske hvordan biene holder seg i disse. Samt for å kunne vise at det går an for biene å leve i annet enn standard plastkuber. Vi har allerede begynt med etablering av en blomstereng på to dekar. Rundtom i blomsterengen skal det stå ulike naturlige kuber, eksempelvis halmkuber, topplistekuber, solkuber, trestammekuber, ett-romskuber. Rundt kubene skal det plantes flerårige, bievennlige vekster, som selje, for å sikre biene mat tidlig om våre. Samt blomsterstauder som blomstrer rikelig og gir nektar ut over sesongen.Vi håper å kunne bygge kurslokalet på 50 m2 i løpet av sommeren 2020. Her vil vi kunne ta imot grupper og skoleklasser for kursvirksomhet og undervisning med fokus på bienes behov, med både teori og praksis. I dette rommet kommer det også en vitrinekube som viser livet helt innerst i en bikube.

 


For å kunne realisere denne demonstrasjonshagen, må vi skaffe oss flere ‘spesielle’ bikuber av forskjellige type. Til dette trenger vi kr 50 000,-. Fire slike kuber har vi allerede i drift, i tillegg til 40 ‘vanlige’ trekuber. 

For å kunne bygge kurslokale trenger vi kr 120.000.Vi håper du vil være med på laget og gjøre drømmen om å gi biene et mer naturlig liv til en realitet! Tusen takk for støtten og for oppmerksomheten!


Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

Du må være innlogget for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3

Eric Brinkhof

Grunnlegger

Loes van Alphen

Grunder

Vær med i trekningen av Solhagens gavepakke

Vær med i trekningen av Solhagens gavepakke

Alle givere får en frøpose med bievennlige blomster og er med i trekningen av en gavepakke bestående av en halv kilo sommerhonning, en halv kilo lynghonning og to bivokslys. 100% råvarer fra våre egne bier.

1 person har bidratt Begrenset antall: 999 igjen kr 250
Estimert leveranse 01.10.2020

Vær med i trekningen av Solhagens gavepakke pluss.

Vær med i trekningen av Solhagens gavepakke pluss.

Alle givere får en frøpose med bievennlige blomster og er med i trekningen av gavepakken pluss, bestående av en kilo sommerhonning, en kilo lynghonning og fire bivokslys. 100% råvarer fra Solhagens bier.

2 personer har bidratt Begrenset antall: 998 igjen kr 500
Estimert leveranse 01.10.2020

Opplevelsesdag på Solhagen

Opplevelsesdag på Solhagen

Du blir invitert i løpet av sommeren 2021 til en opplevelsesdag på Solhagen, hvor du kommer i kontakt med bienes spennende liv. Det blir servert kafe og kake, og du får en kilo honning med hjem.

1 person har bidratt Begrenset antall: 19 igjen kr 1 000
Estimert leveranse 01.07.2021