Husmannshagan - økologisk og regenerativt landbruk

Husmannshagan - økologisk og regenerativt landbruk

Sesongen 2019 starter jeg opp Husmannshagan, der jeg skal dyrke sunne og gode økologiske grønnsaker, på en regenerativ og bærekraftig måte.

Et prosjekt av Marthe Norderhaug, publisert 25.08.2018 00.00. Prosjektet tilhører kategorien Skaperglede.
Innsamlet kr 16 930
16 %
Målbeløp kr 100 000
Speedometer Fleksibelt målbeløp
Givere 26
Dager igjen


Foto: Ida Norderhaug (C)

Marthe Norderhaug

  •  24 år
  • Kommer fra Korumskogen, en tidligere husmannsplass i Os, like utenfor Rakkestad i Østfold.
  • Har arbeidet 3 år ved en Steinerskole, med barn og ungdom med læringsvansker.
  • Har jobbet ved:
    Farm of Ideas https://farmofideas.dk/ og Øhave https://ohave.dk/, som begge er Market Gardens og drives etter regenerative prinsipper. 
  • Er for tiden samlingselev ved Sogn- Jord og Hagebruksskule, https://sjh.no/, den eneste heløkologiske landbruksskolen i Norge.



Foto: Ida Norderhaug (C)


HUSMANNSHAGAN – økologiske grønnsaker dyrket etter regenerative prinsipper.

Jeg er godt i gang med etableringen på Korumskogen, småbruket jeg vokste opp på. For tiden bor to generasjoner her, foruten 5 katter. Jeg leier 3 daa av mine foreldre, og har på sikt mulighet til å utvide arealet.


Det er mange utgifter nå i startsfasen, og kostnadene er beregnet til ca. 350 000,-, Jeg har investert alle oppsparte midler, men mangler 100 000,- for at Husmannshagan skal bli en realitet.


Vil du være med å støtte prosjektet?



Ulike belønninger
Foto: Ida Norderhaug (C)


Støtter du prosjektet vil jeg gjerne gi deg en flott belønning som takk.
Leser du på mobil må du scrolle helt nederst i artikkelen for å se de ulike belønningene du kan velge i mellom.


Med din hjelp vil Husmannshagan bugne av friske og gode grønnsaker.


 

Foto: Ida Norderhaug (C)



Kortreiste grønnsaker

Mine grønnsaker skal ikke tilbakelegge store avstander før de havner hos forbruker. Høsting, vasking og nedkjøling tidlig om morgenen, før salg samme dag, sikrer lengre holdbarhet, bedre smak og høyere vitamininnhold. 

Med Husmannshagan ønsker jeg å dele gode smaksopplevelser. En tomat er ikke bare en tomat.  

Salg vil i hovedsak foregå direkte til kunder, gjennom matkasseabonnement, på markeder og gjennom kooperativer og REKO-ringer.

Jeg vil også kunne tilby grønnsaker gjennom små kvalitetsbutikker og til restauranter i området rundt Oslo og Østfold.

Dette garanterer kort vei fra jord til bord, og fra bonde til forbruker.


Foto: Ida Norderhaug (C)


HUSMANNSHAGAN:


  • EN MARKEDSHAGE

Visste du at småskalaproduksjon er mer effektivt enn industrilandbruk?
Uten bruk av store plasskrevende maskiner, kan radavstander reduseres, og arealet nyttes mer effektivt. Erfaringer fra Market Gardens i USA og Canada viser at denne formen for jordbruk kan gi 600% økt avkastning pr. arealenhet sammenliknet med konvensjonelt jordbruk.
Med andre ord kan jeg dyrke samme mengde grønnsaker på Husmannshagans 3 daa, som det er vanlig å dyrke på 18 da



Husmannshagan skal drives: 

  • ØKOLOGISK

Husmannshagans grønnsaker skal dyrkes på naturens premisser. De skal få vokse sakte, og utvikle god og rik smak og høyt vitamininnhold.                                                                        

Jeg skal dyrke et bredt spekter av grønnsaker, over 30 ulike arter og rundt 50 forskjellige sorter. Mangfold er gunstig for et balansert mikroliv i jorda og reduserer faren for sykdommer og skadedyr.
Mine foreldre har drevet småbruket i henhold til Debio-regelverket i over 25 år, noe som gjør at driften kan sertifiseres som økologisk allerede første sesong.  

 


Visste du at i en neve jord finnes det flere mikroorganismer enn mennesker på hele kloden? Det foregår et utrolig komplekst og fascinerende samarbeid mellom plantene og mikroorganismer i jorda.
Foto: Ida Norderhaug (C)



  • REGENERATIVT

Mindre kjent i norsk sammenheng er det regenerative landbruket. En form for landbruk som tilstreber å bygge opp matjordlaget, mikrolivet i jorda og binde CO2 samtidig, gjennom:

  • å redusere dyp jordbearbeiding, slik som pløying og harving.
  • utstrakt bruk av kompost og grønngjødsling.
  • å bruke jorddekke, hovedsakelig bestående av levende planter.

Et rikt mikroliv binder CO2 fra lufta som karbon i jorda. Det regenerative landbruket har potensiale til å være klimapositivt, det vil si at det kan bidra til å binde mer karbon enn det som slippes ut gjennom produksjonen!


Dag Jørund Lønning, professor og rektor ved HLB og forfatter av Jordboka, hevder at karbonfangst gjennom regenerativt landbruk kan …”visa seg å bli det mest effektive av alle klimatiltak…»

http://hlb.no/landbruket-treng-heilt-nye-tankar-og-heilt-nye-grep/


Les mer om regenerativt landbruk og karbonlagring på Husmannshagans side på Facebook. https://www.facebook.com/husmannshagan

 
Dette er skikkelig spennende!




Foto: Ida Norderhaug (C)



HVORFOR TRENGER JEG HJELP, OG HVA GÅR PENGENE TIL?
Min største utfordring er at investeringskostnadene kommer flere måneder før inntektene. Jeg investerer alt jeg har av sparepenger og arbeidskraft, men mangler 100 000,- for å få realisert Husmannshagan.



Det er mange utgifter knyttet til oppstart, og donasjoner vil gå uavkortet til:

  • vaskestasjon
  • kjølerom
  • rådyrgjerde
  • veksthus
  • vanningsanlegg
  • graving av dam


Jeg er levende opptatt av økologisk og regenerativt jordbruk, og gleder meg til sesongen starter!



Synes du prosjektet høres spennende ut?
Bli med og realisere Husmannshagan!




Foto: Ida Norderhaug (C)



Jeg er svært takknemlig for alle bidrag!


Følg gjerne prosjektet på facebook og instagram.
(@husmannshagan)


Med vennlig hilsen

Marthe Norderhaug

HUSMANNSHAGAN




Vi sees sesongen 2019!


Det er min dyktige søster, Ida Norderhaug, som har hjulpet meg med bildene.
Tusen takk til alle andre som også har hjulpet til!

Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

21 anonyme

Du må være innlogget for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3

Marthe Norderhaug

Marthe Norderhaug (grunnlegger)

Nøkkelord

Økologisk basilikum til kjøkkenbenken

Økologisk basilikum til kjøkkenbenken

Det er deilig å ha krukker med basilikum stående på kjøkkenbenken. De er dekorative, lukter og smaker godt! Jeg dyrker frem 3 ulike typer basilikum: storbladet grønn basilikum, rød basilikum og thaibasilikum. Toppes skuddene, danner planten nye skudd. Dette vil gi deg lett-tilgjengelig basilikum i lang tid. Planter du den ut i et veksthus eller lignende, vil den vokse seg større og du vil få glede av den hele sesongen. Prisen som er oppgitt under er pr. plante. Plantene kan leveres i Østfold- eller Oslo-området etter avtale.

Bli den første som velger denne belønningen Begrenset antall: 75 igjen kr 65 Estimert leveranse 01.06.2019

Krukketomatplante til veranda eller solfylt vegg.

Krukketomatplante til veranda eller solfylt vegg.

Bogus Fruchta er en tomatsort egnet for krukker og balkong. Tomatene modnes tidlig, har en god og søt smak og en fruktvekt på ca. 40 g. Planten blir ca. 65 cm høy og trenger støtte (tråd eller pinne). Trenger ikke tyves. Jeg dyrker frem planten og leverer til Oslo- og Østfoldområdet etter avtale i starten av mai. Kan også hentes på gården etter avtale.

Bli den første som velger denne belønningen Begrenset antall: 25 igjen kr 75 Estimert leveranse 01.05.2019

Økologisk grønnsakskasse, levering i Østfold og Oslo etter avtale.

Økologisk grønnsakskasse, levering i Østfold og Oslo etter avtale.

Bestill en bugnende grønnsakskasse (46x31x25 cm). Kassen er laget i tre og beholdes av kjøper. Grønnsakene blir høstet og vasket tidlig om morgenen samme dag som utlevering. Leverer til avtalt sted i Oslo og Østfold. Det er også mulig å hente kassen selv på gården etter avtale, om ønskelig.

3 personer har bidratt Begrenset antall: 17 igjen kr 450 Estimert leveranse 31.07.2019

Omvisning og innhøstning til egen matkasse

Omvisning og innhøstning til egen matkasse

Jeg inviterer til markvandring med omvisning i grønnsakshagen. Du får mulighet til å stille spørsmål om driften og jeg vil fortelle om produksjonen. Det blir smaksprøver fra hagen og andre forfriskninger. Fyll din egen matkasse av mangfoldet av grønnsaker og ta med hjem. Datoen er fleksibel og avhenger av godt vær.

2 personer har bidratt Begrenset antall: 8 igjen kr 650 Estimert leveranse 27.07.2019