Norsk English
Støtt uavhengige reparatører

Støtt uavhengige reparatører

Support the right to repair!

Kronerulling for mobilreparatør Henrik Huseby som er saksøkt av Apple.

Et prosjekt av Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, publisert 07.08.2019. Prosjektet tilhører kategorien Giverglede.
Innsamlet kr 60 350
56 %
Målbeløp kr 107 000
Givere 168
Dager igjen

Prosjektet ble avsluttet 21.09.2019.

Mobilreparatør Henrik Huseby i Ski er dømt i Borgarting lagmannsrett til å betale 107.000 kroner i lisensavgift og saksomkostninger til Apple.  Apple, som er et av verdens største selskaper, selger ikke reservedeler til privatpersoner eller uavhengige reparatører. Huseby og hans vesle firma PCkompaniet har derfor importert mobilskjermer med tildekket Apple-logo fra en fabrikk i Kina. Disse ble stoppet av tollvesenet, og Huseby ble saksøkt av Apple for brudd på varemerkeloven. Huseby vant saken i Oslo tingrett, men Apple anket og fikk medhold i lagmannsretten 21. juni 2019. Huseby jobber for å få prøvet saken for Høyesterett. Han mener store selskaper ikke kan bruke varemerkeloven som et våpen for å sikre seg monopol og høye priser på reparasjon av elektronikk.

Hvis både privatpersoner og uavhengige reparatører får rett til å kjøpe reservedeler, vil flere ting bli reparert. Vi som står bak denne innsamlingen tar ikke stilling til om dommen i lagmannsretten er riktig etter dagens lovgivning, men vi ønsker å vise solidaritet med Henrik Huseby. Derfor vil vi samle inn 107.000 kroner til Huseby, som dekker det han må betale til Apple. Uansett om det kommer inn mer eller mindre enn 107.000 kroner, vil hele summen bli gitt til reparatør Huseby.

Retten til å kjøpe reservedeler er svært viktig for at reparatørbransjen kan fortsette å fikse alt fra biler og traktorer til klokker og mobiler. Vis solidaritet med mobilreparatør Henrik Huseby i Ski – han er en helt som reparerer dingser for oss. Små og store bidrag i denne kronerullingen blir mottatt med takk.

For å donere penger gjennom Cultura Flokk må man bruke Vipps eller Visa. Hver donasjon koster i tillegg 5 % av beløpet i gebyr. Gebyret dekker kostnadene til Vipps, Visa og Cultura Bank.


Hør intervju med Henrik Huseby på Her og Nå, 29, juli 2019 (28 minutter ute i sendinga): https://radio.nrk.no/program/dmtn01011919 


Mer informasjon om retten til å reparere:

https://en.wikipedia.org/wiki/Electronics_right_to_repair

Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

Du må være innlogget for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3

Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

Prosjekteier

Navn på veggen

Alle som gir over 100 kroner og som ønsker det, får navnet sitt på en oversikt som skal henges opp i lokalene til reparatørbedriften PCKompaniet på Ski.

35 personer har bidratt kr 100
Estimert leveranse 20.09.2019

Service på mobil eller data

Alle som gir over 1000 kroner og som ønsker det, får tilsendt et gavekort på enkel service av en mobil eller datamaskin. Dingsen må leveres og hentes i lokalene til PCKompaniet, Jernbaneveien 7 i Ski. Service er noe man velger å gjøre FØR noe er ødelagt. Gavekortet gjelder derfor ikke for reparasjoner av dingser som har kræsjet.

4 personer har bidratt kr 1 000
Estimert leveranse 20.09.2019