Norsk English
Vi skal dyrke økogrønnsaker for deg. Støtt oss!

(Du må akseptere Markedsførings-cookies for å se prosjektvideoen)

Vi skal dyrke økogrønnsaker for deg. Støtt oss!

Support sustainable, organic veggie farm!

Brekkestø Hage er en markedshage under etablering som skal levere bærekraftige, økologisk dyrkede, kortreiste grønnsaker til lokalsamfunnet.

Et prosjekt av Eftevaags markedshage, publisert 15.10.2020. Prosjektet tilhører kategorien Skaperglede.
Innsamlet kr 53 100
42 %
Målbeløp kr 125 000
Speedometer Fleksibelt målbeløp
Givere 86
Dager igjen

Prosjektet ble avsluttet 31.12.2020.


Brekkestø Hage

Vil du være med å bidra til et bærekraftig miljøtiltak? Jeg blir økobonde og bygger en grønnsaksfarm hvor jeg skal dyrke økologiske grønnsaker og tilby deg. Bidra til kampanjen så kan jeg få opp drivhus og dyrke grønnsaker nesten hele året og tilby lokalmarkedet. 

Would you like to contribute to sustainable farming?  I am building an organic farm in the south of Norway. Here I will produce vegetables based on permaculture principles. Please join the campaign! 

Here`s the deal:

Her er hva du får om du bidrar: 

Kr. 100,-  (eller mer): en offentlig tusen takk i et innlegg på Brekkestø Hages Faacebookside. Da kan alle, om du ikke velger å være anonym giver, se at du støtter et bærekraftig miljøtiltak som fremmer helsen både til mennesker og planeten. 

Kr. 200,- (eller mer): det over, pluss at navnet ditt vil stå på et skilt ved inngangen til Brekkestø Hage over alle bidragsyterne, alle som har hjulpet å gjøre dette mulig. 

Kr. 400,- (eller mer):  alt over, i tillegg kan du delta på denne flotte fuglekikkerturen: https://www.facebook.com/events/979461672576412/

Vi kommer også til å arrangere en ny tur til våren for de som ikke har anledning å delta nå. 

Kr. 500,- (eller mer): Omvisning med kaffe/te i Brekkestø Hage. 

Kr. 800,- (eller mer): alt over, i tillegg kan du være med på en fin vandring i hagen og få med deg en grønnsakspose hjem.

Kr. 1000,- (eller mer):  alt over, og i tillegg kan du være med på fem timers dyrkekurs en lørdag i mai. 

Kr. 1500,- (eller mer):  alt over, i tillegg får du være med på en herlig hagefest som arrangeres i Brekkestø Hage.  Benjamin Turan Dogan fra TIl Stede mat & Mer https://www.facebook.com/Tilstedematogmer  vil ta oss med rundt på sanking av ferske grønnsaker i hagen. Disse vil han så lage deilige retter av mens vi får se på. Etterpå koser vi oss med god mat, noe ferskt og noe fra grillen. Det blir også en musikalsk overraskelse. :) 


For å bidra, klikk på "bidra her" knappen og velg ditt bidrag. 


Så litt mer om selve prosjektet: 

Hvorfor markedshage?

Ved Brekkestø holder jeg på å etablere en markedshage. Her vil jeg dyrke økologiske, bærekraftige, kortreiste grønnsaker etter permakulturmetoden og tilby til lokalmiljøet.

Med denne kampanjen håper jeg på hjelp til å finansiere, første og fremst et drivhus, men også en flokk høner og et mobilt hønsehus med flyttbart gjerde.

Hva er en markedshage?

En markedshage er et konsept som handler om å dyrke med minimalt med maskinelt utstyr. Det er menneskekraft brukt på en smart måte og salg av grønnsaker direkte til kunden som står sentralt. Egne, smarte, innovative redskaper er utviklet for å fremme effektiv dyrking og drift.

Breigreipa er et mye brukt redskap som lufter jorda:


Breigreipa er også godt egnet til trening!Hva er permakultur?

Permakultur er bærekraft i praksis hvor målet er å skape lokale, stabile og produktive systemer i balanse med naturen. Permakultur er både en metode, en bevegelse og en filosofi.

Bakgrunn

Mellom tjue og tredve år har det ligget brakk, dette vakre jordet på Brekkestøsletta. Grunnen er at det er så vått at det ikke kan drives med maskinelt utstyr. Siste gang det var aktivitet her ble det brukt til beite for kyr. Ved hjelp av andre metoder og uten bruk av maskiner ønsker jeg å bruke deler av jordet til å dyrke økologiske grønnsaker.

Metode

Foreløpig har jeg slått jordet med en krattknuser, etablert et felt med 9 rader, og skal til å etablere et felt til med ca 30 rader. Radene er 20 og 15 meter lange og jeg satser på i 2021 å dyrke ca 20 ulike typer grønnsaker. Fra 2022 vil jeg øke antall rader og type grønnsaker til bortimot 40.

Etter å ha slått det halvannen meter høye gresset med en krattknuser, luftet jeg jorden med breigreipa der radene skulle ligge. Deretter dekket jeg til med kartong for å hindre ugresset å trenge igjennom. Deretter kjørte jeg på med kugjødselkompost.

Her kan du se prosessen:

Krattknuseren slår de halvannen meter høye vekstene så jeg kan finne ut hvordan det er her:


 


Her har jeg slått området jeg begynner med, ca 3 mål. Totalt har jeg tilgang til 20 mål:


                           


Første feltet slik det så ut i starten av juli. 

Når man dyrker økologisk, søker man hele tiden å forbedre jordhelsen. Dette gjøres ved å samplante, grønngjødsle, bruke fangvekster og plante et stort mangfold av ulike vekster og arter, bruke tang, kompost mm. Dermed skapes det et utrolig aktivt mikroorganisk liv, og dette gir masse næring til grønnsakene. De blir også mindre utsatte for skadedyr. Sunn, næringsrik jord er bra for jordkloden og bra for helsa vår - vinn, vinn, vinn.

Tang er en viktig ingrediens for å få best mulig næring i jorda. Og på Justøya har vi ei vakker bukt, Saltvika, som det er lett å sanke tang i.

Saltvika, mitt faste sankested for tang. 

Mye snegler er det på jordet, både åkersnegler og små hagesnegl. Men denne gjengen vet råd; sneglepatruljen slår til!  Mine utrolig sjarmerende og skjønne hjelpere. 

   


I begynnelsen av oktober ser det slik ut. I forgrunnen, det første feltet med ni rader. Det nye feltet hvor jeg skal etablere ca 30 rader ser dere i bakgrunnen:

Det ferdige feltet med det nye som skal etableres i bakgrunnen.

 

I tillegg har jeg anlagt et «restebed» hvor jeg har flyttet over planter jeg har dyrket i hagen min.


Her er det mange lag med godsaker. Først er jorda luftet, deretter følger lag på lag med organisk materiale. På toppen her er tang, men oppå der kommer kugjødselkompost. 

Hvem jeg er?

Kanskje du allerede har sett filmen som ligger øverst på siden? Hvis ikke, ta en titt. Der vil du bli litt kjent med meg, hva jeg står for og mine verdier. Som du skjønner er jeg opptatt av økologi, sunn, ren mat, dyrking og å ta vare på naturen, klimaet og miljøet.

Min yrkeskarriere spenner vidt, fra salgskonsulent, regiondirektør i NHO Reiseliv, til barnehagevikar, har drevet bed & breakfast i Sør-Frankrike, jobbet på helsefarm i Portugal og vært hotelldirektør på Vestlandet. Jeg har en bachelor i ledelse fra BI og en master i Innovasjon og Næringsutvikling fra Høyskolen i Lillehammer. I tillegg er jeg yogalærer og Internasjonalt sertifisert Permakulturdesigner og elsker å dyrke.

Hilsen Elin


Her er jeg avbildet med den fantastiske fotografen som har laget filmen for meg, Eirik Andresen:


Her er jeg avbildet med den fantastiske fotografen som har laget filmen for meg, Eirik Andresen:


 


 
 


Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

Du må være innlogget for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3

60000 kr
Innkjøp av høner

88%

70000 kr
Bygging av mobilt hønsehus og innkjøp av flyttbare gjerder

Elin Eftevaag

Prosjekteier

En skikkelig takkehilsen på Brekkestø Hages Facebookside.

En skikkelig takkehilsen på Brekkestø Hages Facebookside.

Du som bidrar med kr 100,- eller mer, vil bli takket skikkelig i et innlegg på Brekkestø Hages Faacebookside. Da kan alle, om du ikke velger å være anonym giver, se at du støtter et bærekraftig miljøtiltak som fremmer helsen både til mennesker og planeten.

1 person har bidratt Begrenset antall: 199 igjen kr 100
Estimert leveranse 01.01.2021

Gir du kr 200,- eller mer, få navnet ditt på takkeskilt i hagen.

Gir du kr 200,- eller mer, vil vi vise vår takknemlighet ved å sette navnet ditt på et takkeskilt som kommer opp ved inngangen til hagen. På den måten kan alle se at du vil være med å ta vare på miljøet og klimaet ved å støtte bærekraftig grønnsaksproduksjon.

1 person har bidratt Begrenset antall: 99 igjen kr 200
Estimert leveranse 15.04.2021

Vi hørte gulerla! Bli med på fuglekikkertur i Brekkestøområdet! Oppdag fuglelivet i nærområdet :)

Vi hørte gulerla! Bli med på fuglekikkertur i Brekkestøområdet! Oppdag fuglelivet i nærområdet :)

Kjenner du til fuglelivet i Brekkestø? Vi har vært så heldige å fått med oss Hege Ødegård, erfaren fugletitter og pedagog, til å ta oss med på en tur i området. Turen starter i våtmarksområdet ved Brekkestø Hage. Hege, som er en utrolig dyktig og kunnskapsrik formidler, vil så ta oss med til Utkikken i Brekkestø og tilbake over heia til jordet og markedshagen og gi oss et spennende innblikk i faunaen i området. Turen passer godt for familier. Vi setter opp to datoer, evt flere dersom pågangen er stor. Ønsker du et gavekort for denne turen? Gi opplevelsen til noen som har "alt"? Det kan jeg lett ordne :)

2 personer har bidratt Begrenset antall: 48 igjen kr 400
Estimert leveranse 29.11.2020

Omvisning og kaffe/urtete i Brekkestø Hage.

Jeg tar deg med på en guidet tur i hagen hvor du får oppleve grøden med egne øyne. Etterpå tar vi en kopp kaffe/te i sola på benken under tuntreet og snakker om det gode liv.

6 personer har bidratt Begrenset antall: 24 igjen kr 500
Estimert leveranse 08.07.2021

Hagevandring i Brekkestø Hage med kaffe/te. Få med deg grønnsakspose hjem.

Hagevandring i Brekkestø Hage med kaffe/te. Få med deg grønnsakspose hjem.

Kr 800,- (eller mer): Du kan få med deg alle belønningene opp til kr 800,-, i tillegg kan du være med på en fin vandring i hagen og få med deg en grønnsakspose hjem. Fleksibel leveringsdato; vi finner en dag det passer deg.

2 personer har bidratt Begrenset antall: 48 igjen kr 800
Estimert leveranse 01.08.2021

Omvisning i Brekkestø Hage med påfølgende kaffe/urtete og en pose valgfrie grønnsaker.

Jeg tar dere med på en tur i hagen og forteller om de ulike vekstene og om planene videre. Så får du velge grønnsaker direkte fra jorda du kan få med deg hjem. Vi avslutter med en kopp kaffe/urtete på benken under tuntreet og nyter livet.

1 person har bidratt Begrenset antall: 29 igjen kr 1 000
Estimert leveranse 22.07.2021

Bli med på dyrkekurs i mai!

Bli med på dyrkekurs i mai!

Gir du kr. 1000,- (eller mer) kan du få med deg alle belønninger opp til kr. 1000. I tillegg kan du være med på fem timers dyrkekurs en lørdag i mai. Blir vi mange, deler vi det opp i to kurs.

1 person har bidratt Begrenset antall: 29 igjen kr 1 000
Estimert leveranse 08.05.2021

Hagefest i Brekkestø Hage

Kunne du tenke deg å bli med en kokk og matentusiast rundt i hagen og sanke grønnsaker, deretter se når de blir tilberedt, sammen noe godt fra grillen? Benjamin Turan Dogan, innehaver av Tilstede Mat og Mer i Kristiansand, kokk og matentusiast, kommer og kokkelerer for oss i hagen. Sang og musikk blir det også. Håper du blir med :)  Dato: 14. august 2021, kan bli endringer mtp været. 

6 personer har bidratt Begrenset antall: 14 igjen kr 1 500
Estimert leveranse 14.08.2021